Spirulina

spirulina

Het oersuperfood

Spirulina is een blauwgroene micro-alg en was waarschijnlijk één van de eerste plantaardige bewoners van de aarde. We weten dat de Azteken en sommige stammen in Afrika de alg al toepasten in hun dieet, maar veel over de voedingswaarde was er tot de vorige eeuw weinig bekend.

Inmiddels hebben talloze onderzoekers zich over de spirulina gebogen en is het wereldwijd één van de populairste superfood supplementen. We vertellen je hier wat spirulina precies is en wat het tot een absoluut superfood maakt. We geven je vervolgens informatie voor als je zelf wel eens spirulina wilt proberen als supplement.

Wat is spirulina?

Spirulina bevindt zich, zoals we al aangaven, sinds vele miljoenen jaren in de wateren van onze planeet. En hoewel we weten dat het tot in de zestiende eeuw tot het dieet van de Azteken behoorde, is de alg daarna in vergetelheid geraakt. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw wist het de interesse van wetenschappers weer te wekken en hun bevindingen hebben ertoe geleid dat spirulina enkele jaren later al commercieel gekweekt werd en wereldwijd verspreid als superfood.

Een verschil tussen spirulina en andere superfood algen zoals chlorella, is dat spirulina een zwakkere celwand heft. Hierdoor is spirulina makkelijker te verteren en kan je lichaam méér van de voedingsstoffen absorberen. Chlorella heeft daarentegen weer een betere ontgiftende werking dan spirulina. Veel mensen gebruiken beide algen als supplement.

Wat maakt spirulina nu echt een superfood?

Wat is er nu zo bijzonder aan de voedingswaarde van spirulina?

Allereerst bevat dit superfood hoge concentraties proteïnen en aminozuren. In gedroogde spirulina is dat zelfs zestig procent van het gewicht! Het is één van de weinige plantaardige bronnen die complete proteïnen bevat.

Daarnaast bevat spirulina een breed scala aan goede vetten, waaronder diverse linolzuren. Daarbij komt nog een indrukwekkende hoeveelheid vitamines en mineralen waaronder verschillende vitamines B, vitamine C, kalium, chroom, ijzer, fosfor en mangaan. De talrijke pigmenten in spirulina zijn ook een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam: zo zou bijvoorbeeld chlorofyl een sterke ontgiftende werking hebben.

Spirulina wordt dus niet voor niets gezien als een superfood en wordt als supplement voor allerlei verschillende doeleinden ingezet. Het algje helpt onder andere het immuunsysteem te versterken, de voedselopname te verbeteren en het hart- en vaatstelsel te ondersteunen.

Uiteenlopende onderzoeken naar dit superfood hebben geen schadelijke effecten aangetoond. Wel lijkt de veropnderstelling dat spirulina vitamine B12 bevat en daarmee een goed supplement voor vegetariërs zou zijn, op weinig gebaseerd. De vitamine B12 in spirulina is namelijk niet van dezelfde kwaliteit als die uit dierlijke bronnen.

Waar kun je spirulina kopen?

Spirulina is één van de best verkrijgbare soorten superfood. Zelfs in sommige supermarkten en in de meeste drogisterijen kun je het gewoon in de schappen vinden. Het wordt meestal aangeboden in poedervorm of als tabletten. In tegenstelling tot bij de Azteken, is spirulina bij ons dus vooral als supplement verkrijgbaar en niet als voedingsmiddel.

Op internet zijn overigens wel een aantal websites te vinden die verse, onbewerkte spirulina verkopen maar deze zijn niet bepaald talrijk. Daarnaast ís het mogelijk om dit superfood zelf te kweken maar dat is echt bewerkelijk en alleen weggelegd voor de echte hobbyist.